Blue Lagoon kisállat hobbitenyészet
Tartalom
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

 

 

Ahogy melegszik az idő, egyre többször merül fel a kérdés, hogy meddig bírja egy csincsilla a meleget. Mi nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen egy régi vályogházban lakunk, ahol kb 70 cm a fal vastagsága, és most, amikor kint 30 fok van, idebent délutánra is csak 24 fokig megy fel a hőmérséklet. Amikor kint tartósan 40 fok körül mozog a hőmérséklet, és éjszaka sem megy le 20 fok alá, akkor sajnos nekünk is kell hűteni a csiniket, de azért lényegesen szerencsésebb helyzetben vagyunk, mint 13 évvel ezelőtt a lakótelepen, ahol folyamatosan kellett hűtenünk a csinikéket.

Amit fontos megjegyezni, hogy nem minden csincsilla egyforma. Nálunk is van olyan, aki már a 24 fokban vörös fülekkel kiterülve piheg, és van, amelyik a 27 fokban még ezerrel pörög, tehát nem egyformák ők sem, ahogy az emberek közül is van, aki sokkal jobban bírja a meleget, van, aki pedig egyáltalán.

A lényeg, hogy legyen egy hőmérő a ketrec közelében, hogy mindig tudjuk a pontos hőmérsékletet, és figyeljük az állatot, hogy hogyan viselkedik. Ők nem tudnak lihegni, csak a fülükön át tudnak hőt leadni, tehát a legelső jel, hogy a fülek elkezdenek pirosodni, és az erek is kilátszódnak rajtuk. Ez a világosabb, bézses csiniknél sokkal látványosabb, mint mondjuk egy feketénél, de őnáluk is észre lehet venni azért. A következő jel lehet, hogy a csini az oldalára elterülve piheg, nem igazán reagál, be van lassulva. ha ezt látjuk, akkor mindenképp el kell kezdeni a szoba levegőjének a lehűtését, hogy elkerüljünk egy esetleges hőgutát.

A legegyszerűbb módja a hűtésnek a légkondi, ami nem közvetlenül a ketrecre fújja a hűvöset, de ezzel a verzióval most nem foglalkozunk, inkább a jól bevált apróbb praktikákat írnám le itt.

A jégakku a leg kézenfekvőbb megoldás, egy nagyobb méretű fém dobozba betéve, hogy ne tudják megrágni a csinik. Célszerű néhány centivel nagyobb fém dobozt beszerezni, mint maga a jégakku, így nem fagy hozzá a csini lába, van egy hideg levegőréteg a dobozban, ami hűt. Mérettől függően napi 3-4 alkalommal kell cserélni.

1,5 literes ásványvizes üvegeket is befagyaszthatunk, ebben az esetben a ketrec tetejére tegyünk egy nagy fém tálcát, és erre tegyünk 2-3 fagyott üveget elfektetve. Mivel a hideg levegő lefelé áramlik, így kellemesen lehűl a levegő a ketrecben. Fokozhatjuk a hatást, ha egy nagy pokróccal vagy dunyhahuzattal letakarjuk az egész ketrecet az üvegekkel együtt, akkor lassabban melegszik vissza, jobban megtartja a hűvöset az anyag. Ezt is naponta többször kell nekik cserélni, mint a dobozos megoldást.

Ha van lehetőség vastag márvány vagy kőlapot szerezni, akkor azt a hűtőben jól lehűthetjük, és úgy betehetjük a csininek, élvezni fogja a hűvöset, ráülnek, ráfekszenek. Érdemes többet szerezni és cserélgetni nekik, hogy mindig legyen hidegen is. Nagy melegben a fürdető homokot is lehűthetjük, és úgy adjuk nekik oda.

Használhatunk a szobában ventillátort, de az ne közvetlenül a ketrecre fújja a levegőt, mert ha közvetlenül rájuk megy, akkor huzatot kaphatnak, becsipásodik a szemük, folyik az orruk, úgyhogy semmiképp ne rájuk menjen a ventillátor!

Amikor vészhelyzet áll elő, akkor bármivel próbálkozhatunk, pl literes befőttes üvegben kupak nélkül fagyasszunk le vizet, ha megfagyott, akkor tekerjük rá a kupakot, és mehet is a csinikhez, vagy amikor nem volt fém dobozom, akkor egy régi lapos zománcos lábosba tettem a jégakkut, volt, hogy sima jégkockát, és fejjel lefelé tettem rá a fedőt, rádrótoztam, így tettem be a ketrecbe. Szóval lehet ötletelni, de készüljünk fel mindenképp a melegre, mert jó pár óra kell a jégakkuknak is áthűlni.

Melegben lehetőleg ne utaztassuk az állatokat, de ha mindenképp muszáj, akkor készüljünk fel az út közbeni hűtésre is. Ha már minden hideg elfogyott, akkor jó szolgálatot tehet 1-2 jól behűtött fém dobozos üdítő vagy sör, amit menet közben meg tudunk venni.

Ha már megtörtént a baj, és hőgutát kapott a csini, akkor minél hamarabb fektessük hideg felületre, hűtsük, amennyire tudjuk, a füleit lehet egy kis jégkockával kenegetni, hátha jobban lesz. Az hogy a hőguta hogyan végződik, nagyban függ attól, hogy melyik „stádiumban” kaptuk el, ha épp az elején van, akkor egy kis hűtéssel simán visszahozhatjuk az állatot, de ha már régebb óta fenn állnak a tünetek, akkor sokkal nehezebb dolgunk van, itt már sokszor nem segít a hűtés sem. Hőguta esetén azonnal forduljunk állatorvoshoz! De leginkább a hőguta megelőzésre fektessünk hangsúlyt, ez a biztos! :)

 
Blue Lagoon

 
Linkek
 
Számláló
Indulás: 2009-08-25
 
Tartalom

SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!