Blue Lagoon Csincsilla és Törpesün Kennel
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Csincsilláról általában

Amit a csincsillákról tudni kell

 

nancy A csincsilla kedves, és nagyon kíváncsi rágcsáló, viszonylag hosszú életű a többi kisrágcsálóhoz képest, mert jó tartási körülmények között 15-20 évig is eléldegél. Az Andokból származik, emiatt a hazai tartásánál nagyon kell figyelni arra, hogy megfelelő hőmérsékletet biztosítsunk neki. 15-25 fok között érzi a legjobban magát, ezért lakásban, vagy szigetelt, hűthető-fűthető épületben kell tartani. Nyáron a 28 fok feletti hőmérsékletben nagyon hamar hőgutát kapnak, ha pedig megvan a baj, nagyon kicsi esély van arra, hogy rendbe jöjjön a csini. Éppen ezért a megelőzésre kell nagy hangsúlyt fektetni.

A csincsilla éjszakai állat, így napközben alszik, éjjel viszont folyamatosan mocorog, kapar, ugrál. Némelyik állat nagyjából alkalmazkodik a gazdi életritmusához, de van, amelyik soha.

Igényli másik csincsilla társaságát, az egyedül tartott csincsilla búskomorrá, depresszióssá válik rövid időn belül. Tehát már az első csini megvásárlásakor érdemes akkora ketrecet venni vagy építeni, amiben többen is elférnek. Illetve még jobb, ha egyszerre 2 azonos nemű kölyköt veszünk, őket nem kell a későbbiekben összeszoktatni, és a babák születése körül sem lesz probléma.

A lakhelynek minimum 60*40 cm alapterületűnek és 80 cm magasnak kell lennie, ebben 2 csincsilla is kényelmesen eléldegél együtt. Berendezésként fa (tölgy-, bükk-, nyír-, alma-, körtefa lehet) polcokat és faágakat használjunk, ezeken nagyon szeretnek ugrálni, mászkálni a csinik, illetve nyugodtan rághatják is. Emellé nagyon fontos a búvóhely, ami lehet kis házikó, vagy cső is, illetve fürdető edény, mivel a csiniknek minden nap szükségük van homokfürdőre, hogy a szőrük egészséges maradjon. Nálunk a legjobban az 5 literes befőttes üveg vált be a fürdőzéshez, ebbe minden este kb. 1 evőkanálnyi fürdőhomokot kapnak, és imádnak pörögni benne. Néhány csini szeret függőágyban is piheni, de az általános tapasztalat az, hogy a függőágyat rágcsálni is szeretik, így hamar „elfogy”.

Az ketrec alapvető felszereléséhez tartozik még az etetőtál és az itató is. Ezekből nagyon sok félét kínálnak a kisállat-kereskedések.

A csincsillának speciális, kifejezetten csincsillák számára készült tápot kell adni. Emellett jó minőségű, pormentes szénának is kell folyamatosan lenni előttük, mert jót tesz az emésztésnek, és koptatja a folyamatosan növő fogakat is. A széna és a táp mellett mindig kell friss ivóvizet biztosítani a csincsillának, erre a legmegfelelőbb egy golyós itató, mert ebben nem szennyeződik a víz. Télen elég 1-2 naponta cserélni a vizet, nyáron viszont napi kétszer frisset kell tölteni az itatóba.

Az alaptakarmány mellé lehet adni a csincsilláknak gyógynövényeket, és egyéb nassolnivalókat, amik kifejezetten hasznosak az állatkával való barátkozásnál, hisz a leggyávább csincsilla is kíváncsian jön elő szaglászni, ha a nasis zacskó (nálunk vödör van) hangját hallja zörögni. A nasik megvásárlása előtt viszont nézz utána, hogy mik azok, amiket biztonsággal adhatsz kedvencednek, mert néha az állatbolti szép színes dobozokban sokkal több káros anyag van, mint gondolnánk.

A csincsilla nem olyan szapora állat, mint a többi rágcsáló, egy évben 1-2 alkalommal születnek kölykök, általában 1-2 kölyök születik (a mamacsin 3-nál többet egyedül ritkán tud felnevelni, itt már szükséges a kicsik mellétáplálása tápszerrel). A szülőket 2 alom születése után ajánlatos külön venni, hogy a mamacsini pihenhessen, mert nem tesz jót neki a folyamatos igénybevétel. Ilyenkor a papát néhány hétre el kell különíteni, lehetőleg úgy, hogy lássák egymást, így majd ha eljött az ideje, könnyebben össze lehet őket tenni. A kölykök gondozásában a papa is nagyon sokat segít, tehát a kicsik miatt nem szükséges elvenni a mama mellől (kivétel, ha a mamának második ellése volt).

 

 

Bevásárló lista, mielőtt hazavinnéd az új kedvencedet:

 • megfelelő méretű ketrec (minimum 60x40 alapterület, 60 cm magasság)
 • a ketrecbe polcok, ágak
 • búvócső vagy házikó
 • itató és etető edény
 • alom
 • széna
 • táp
 • speciális csincsilla homok
 • "homokozó" edény ( pl. 5 literes befőttes üveg)
 • rágófa
 • nasi

 

Fafajták, amiket oda lehet adni nekik(forgácsra is vonatkozik): 
Sok itthon fellelhető gyümölcsfa megfelelő pl:

 • Alma 
 • Körte
 • Barack 
 • Nyír 
 • Bükk 
 • Tölgy 

Plusz: 

 • Salix caprea/Kecskefűz 
 • Carpinus betulus/Közönséges gyertyán 
 • Salix caprea Pendula/Barkafűz 
 • Corylus avellana/Közönséges mogyoró 


Fafajták, amiket NEM lehet adni nekik:

 • Dió 
 • Mandula
 • Cseresznye
 • Szilva 
 • Cédrus (bár ez itt nem túl jellemző, de azért jó tudni, hogy mérgező) 
 • Citrom
 • Fenyő - A sok illóolaj miatt 
 • Akác - A virágán kívül minden része enyhén mérgező, hashajtó hatású.

 

A leggyakrabban előforduló kérdések a csincsillákkal kapcsolatban

 

 csin

Mi is az a csincsilla, hogy néz ki?

A csincsilla egy rágcsáló, amely Amerikából, az Andokból származik. Eredetileg a „vadas” vagy standard szürke színű állatokat prémjük miatt tenyésztették, még ma is több helyen erre a célra használják őket. Manapság azért egyre több tartják hobbiállatként, és egyre több színváltozatban megtalálható hazánkban is.

A csincsilla főbb külső jellemzői: csillogó, hatalmas fekete gombszemek, nagy, kerek fülek, hosszú farok, és a gyönyörű, dús, fényes bunda.

 

Mit eszik a csincsilla?

Fő tápláléka a széna. Emellett speciális csincsilla-táp és víz legyen mindig előtte. Ezen felül minden más a „nasi” kategóriába tartozik.

 

Mekkorára nő meg a csincsilla?

Egy felnőtt állat súly a kb fél kiló körül mozog. Vannak kisebb és nagyobb termetű csinik is. Van, amelyik pl csak 400 g lesz kifejlett korára, van, amelyik 7-800 gramm. A nőstények általában nagyobb súlyúak.

 

Milyen színű a csincsilla?

A legelterjedtebb szín a standard szürke, ez a „vadas” szín a csineknél. De egyre több színes állat van már Magyarországon is, többek között black velvet, beige, ebony, wilson white, violet, sapphire, illetve ezeknek a keresztezései ( pl. pink white, TOV vhite) és egyéb, különlegesebb színváltozatok.

Velvet állatokat egymással nem pároztathatunk, mert nagy százalékban letális, illetve ugyanez igaz a fehér azaz wilson „tartalmú” csinikre is!

A színekről bővebb leírást és képeket a CSINCSILLA SZÍNEK menüpontban találsz!

 

 beige  wilson   homo ebony

 

 

Milyen nemű a csincsillám?

A csincsillák nemének megállapítása nem bonyolult. Az állatot egyik kezünkkel óvatosan a hasa alatt megfogjuk, a lábait is támasztjuk, a másik kezünkkel megemeljük a farka tövénél megfogva. Alulnézetből láthatjuk a végbélnyílást és egy szarucsapot. A szarucsap a nőstényeknél is megtalálható, ezért csalóka a dolog. De a nemek közötti különbséget a szarucsap és a végbélnyílás közötti távolság mutatja. A nőstényeknél nagyon közel van, szinte egymás tövében, míg a hímeknél 1-1,5 cm távolság van közötte. (ld. a képeket)

 

(nőstény) nosteny       bak (bak)

 

 

Mennyire szapora állatok?

A rágcsálókhoz képest nem olyan szaporák. Egy nőstény csini egy évben 2, maximum 3 almot szül, a pici létszáma pedig általában 1-2 db, extrémebb esetben 3-4 is lehet, de itt már be kell segíteni a mamának az etetésben, mert a legkisebbet a nagyobbak nem hagyják szopni, és ez a pici legyengüléséhez, elpusztulásához vezet.

 

Hány évig él a csincsilla?

Egy egészséges állat, rendes tartási körülmények között kb 15 évig él.

 

Mikor lesz ivarérett, mikor lehet pároztatni?

A csincsillák 3-4 hónapos korukra lesznek ivarérettek. A nőstényeket viszont 8 hónapos kor előtt semmiképp nem szabad hímmel összetenni, mert ha túl korán szül, az a picik és a mama életébe is kerülhet.

 

Vemhesség, utódnevelés, elválasztás.

A csincsilla vemhessége átlagosan 111 nap. A picik szőrösen, nyitott szemmel, igen fejletten jönnek világra. Elválasztani 10-12 hetes kor között kell őket. 10 hetes koruk előtt nem szabad, mert addig szükségük van az anyatejre, viszont a 12 hetes kisfiúk már igencsak ráugrálnak a mamára illetve a lány tesóra, és ekkor már a papa is érdeklődik a kislány kölykök felé, ezért mindenképp külön kell őket választani nemek szerint, hogy elkerüljük a beltenyésztést!

A mamának 2 szülés után legalább 1 hónap pihenőt kell adni, ilyenkor a papát el kell választani tőle, majd utána ismét összeszoktatni őket. Ez sok türelmet, időt, és legalább 3 ketrecet igényel, hogy a kölykök is külön legyenek. Illetve megoldás lehet az is, hogy a nőstény kölykök a mamával, a hímek a papával maradnak, de amikor a picik ivarérettek lesznek, előfordulhatnak dominancia-harcok.

 

Lakásban vagy kertben?

Kertben semmiképp ne tartsuk a csincsillát. Mivel nagyon érzékeny a hidegre, a melegre, és a huzatra, ezért semmiképp nem megfelelő hely számára a kert.

A Csincsilla 15-25 fok között érzi magát a legjobban. Kb 27-28 fokig még bírja a meleget, de efölött folyamatosan hűteni kell, mert hőgutát kap!

 

Ketrec vagy terrárium?

Mindenképp a ketrecet javasolnám. A terráriumnak nincs megfelelő szellőzése, ha a levegő befülled, akkor a csini bundája csúnyán összeáll, mellesleg ezek a kis szőrgombócok helyből 60 cm magasra képesek ugrani, ezért minden oldalról be kellene őket üvegezni ahhoz, hogy biztonságban legyenek.

A ketrecnek megfelelő a szellőzése, ezért sokkal jobban érzi benne magát a csini. Minnél magasabb, annál jobb. Nálam bármilyen magas ketrecben vannak a csinik, mindig a legfelső ágon vagy polcon ücsörögnek, ott érzik magukat a legjobban. A minimális helyigénye egy csincsinek 60x40 cm alapterület, és 60-80 cm magasság. De ekkora helyen elvan 2 csincsi is :)

 

Tarthatom egyedül a csincsillámat?

A csincsillák társas állatok, eredeti élőhelyén hatalmas kolóniákban élnek. Ezért semmiképp nem javaslom egy csincsilla tartását. Ha egyedül van a csincsillánk, és nem foglalkozunk vele eleget (napi szinten 3-4 órát), akkor az állat depresszióssá válhat, ebből adódóan kedvetlen, étvágytalan lesz, és el is pusztulhat.

Ha nem akarunk szaporulatot, akkor válasszunk csincsillánknak azonos nemű társat, aki egész nap vele lehet. Felnőtt állat mellé egy bébi beszoktatása a legegyszerűbb, de idővel másik felnőttet is elfogad. A legegyszerűbb megoldás azonban előre tervezni, és egy egynemű testvérpárt választani. Így elkerülhető az összeszoktatással járó stressz az állatnak, illetve az elválasztást is jobban viseli, ha a testvére vele marad.

Ha mindenképp különnemű állatokat szeretnénk, akkor teljesen jó megoldás az 1 fiú + 1 lány páros, de tarthatók trióban is, 1 fiú + 2 lány, itt arra kell figyelni, hogy a 2 lány legyen összeszoktatva, különben lehetnek veszekedések, ha valamelyiknek kölyke lesz. Itt is a legjobb megoldás az, ha egy kislány testvérpárt veszünk, és amint elérték a megfelelő kort, veszünk melléjük egy fiút. Ilyenkor nagyon jól megvannak együtt, nincsenek veszekedések, együtt nevelik a kölyköket is.

nem egyedul

 

 Balesetek

A csinek nagyon kíváncsi állatok, ezért ha nem figyelünk oda, könnyen bajba sodorják magukat. Sok olyan rémtörténetet hallani, hogy a csini elrágta az elektromos vezetéket és megrázta az áram, vagy beleesett a vízbe, esetleg megrágta valamelyik szobanövényt, netán leesett valahonnan, beakadt, vagy beszorult. Az esetek többségében megelőzhető a baj. Ha kiengedjük az állatot, legyünk körültekintőek, pakoljunk el mindent, ami nem neki való, vagy kárt okozhat a csiniben. És soha ne hagyjuk szabadon a csinit ha nem vagyunk vele!

Ha már megtörtént a baj, akkor mérlegeljük a helyzetet. Ha nem nagy a baj, vagy inkább csak az ijedtség a nagy, akkor tegyük vissza a csinit a helyére, had nyugodjon meg, és figyeljünk rá, hogy valóban nincs-e komoly baja. Ha nagyobb baj van, pl. evett egy mérgező növényből, magasról leesett, láthatóan rosszul van, azonnal vigyük állatorvoshoz. Ha eltört valamije, akkor az orvos tudja kezelni, bekötözni, sínbe tenni, netán összecsavarozni a csontokat. Nem egy olyan csiniről hallottunk már, akinek beakadt a lába a ketrecbe, létrába, rácsos polcba, és össze kellett csavarozni. Hála a gazdinak, és az orvosoknak, ezeknek a csineknek a többsége azóta is boldogan él, maradandó nyom nélkül!

 

 

 
Blue Lagoon

 
Linkek
 
Számláló
Indulás: 2009-08-25
 

Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS • Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...