Blue Lagoon Csincsilla és Törpesün Kennel
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Csincsilla színek

A csincsillák színének alakulása

 

A csincsilla színét két gén határozza meg, a színgén és a színmódosító gén. Egy génhez két allél tartozik, amiből az egyiket a mamától a másikat a papától örökli a csincsilla. A két allél együtt határozza meg a gént.

Vannak domináns és recesszív (vagyis lappangó) gének. A domináns gén elnyomja a másik allélt, és csak a domináns lesz hatással a csincsilla színére.

A recesszív gén akkor fejti ki hatását a csincsilla színére, ha mindkét szülőtől örökli a gént. Ha a gén csak az egyik szülőtől öröklődik, akkor a csincsilla színén nem látszik meg a színgén hatása, de továbbhordozhatja a gént 50% eséllyel.

 

Színgének:

-          standard

-          bézs

-          fehér

-          ebony

Ritkábban előforduló színek:

-          violet

-          zafír

-          blue diamond

 

Színmódosító gének:

-          velvet

-          ebony

-          mozaik

-          standard

 

 

 

Standard szürke, „vadas”

Jellemzői

Hát: szürke, háromszínű szőrszálak a bőrhöz közel világosszürke, utána fehér, a szálak végén pedig sötétszürke vagy fekete

Has: fehér

Fülek: szürke

Szemek: sötét

Egyéb: Minden ismert színnek kombinálható

 

 

Black velvet

Jellemzői

Hát: fekete, kétszínű szörszálak

Has: fehér

Fülek: sötétszürke/fekete

Szemek: sötét

Egyéb: „velvet kesztyű” a lábakon, világos gyűrű a fülek körül. A kölykök szürkén születnek, csak a kesztyűk és a fej fekete, később fokozatosan sötétednek be, két éves korukig.

A velvet állat mindig heterozigóta, mert ha két velvet gén találkozik, az halálos a leendő kölykökre, illetve a meg nem született kölykök halála esetén a mamára is veszélyes!

A velvet szín minden más színnel kombinálható, lásd lejjeb pl. Brown velvet, TOV white, …

 

 

Hetero beige

Jellemzői

Hát: bézs

Has: fehér

Fülek: rózsaszín

Szemek: piros

Egyéb: A világos bézstől egészen barnáig lehetséges a színe. A végleges szín 2 éves korra alakul ki. A fülek egy idő után szeplősödni kezdhetnek.

 

 

Homo beige

Jellemzői

Hát: világos bézs

Has: fehér

Fülek: rózsaszín

Szemek: piros

Egyéb: A homo beige csincsilla világosabb a heterozigóta állatnál, és a szemében kékes színű gyűrű látható.

 

 

Fehér/wilson white

Jellemzői

Hát: fehér, egyszínű szőrszálak

Has: fehér

Fülek: szürke

Szemek: fekete

Egyéb: Az állaton lehetnek szürke foltok, akkor az elnevezése Mosaic white, vagy lehet az egész csincsilla fátyolos szürke színű, ebben az esetben Silver színűnek mondjuk. Vannak extrém foltos fehér csinik is, akik úgy néznek ki mintha kabát, vagy kapucni lenne rajtuk. Ez főleg akkor fordul elő, ha a fehér gén mellé ebony, esetleg velvet is társul.

A fehér gén a velvethez hasonlóan csak heterozigóta lehet, mert két fehér gén találkozása halálos a leendő kölykökre, illetve a meg nem született kölykök halála esetén a mamára is veszélyes!

A fehér szín minden más színnel kombinálható, lásd lejjebb pl. Pink white, Ebony white, TOV white, …

 

 

Hetero ebony (light, medium, dark), az elnevezés az állat színétől függ

Jellemzői

Hát: világosszürkétől az ébenfeketéig

Has: világosszürkétől az ébenfeketéig

Fülek: világosszürkétől az ébenfeketéig

Szemek: sötét

Egyéb: az ebony gén jellemzője, hogy a csincsilla hasán is megváltoztatja a színt. Az ebony állat hasa sosem fehér, általában a hátával azonos színű, vagy egy árnyalattal világosabb.

 

 

Homo ebony

Jellemzői

Hát: fekete

Has: fekete

Fülek: fekete

Szemek: fekete

Egyéb: Homo ebony állat esetén a csincsilla háta, hasa és oldala is fekete, nincsenek szürke szálak a bundájában.

 

 

Violet

Jellemzői

Hát: galambszürke/lilás árnyalatú, egyszínű szőrszálak

Has: fehér

Fülek: szürke

Szemek: sötét

Egyéb: Két violet tartalmú csincsilla esetében a kölyök mindig violet tartalmú lesz. Ha csak az egyik szülő violet, akkor a kölyök violet hordozó lesz (VC=Violet carrier). Ha az egyik szülő violet-hordozó, akkor a kölyök 50% eséllyel hordozza tovább a violet színt, ez nem látszik rajta, csak a szülők színéből tudhatjuk. Két bármilyen színű violet-hordozó csincsilla kölyke esélyesen lehet violet. Egy violet tartalmú és egy violet hordozó szülőpártól 50-50% eséllyel születik violet illetve violet-hordozó kölyök.

Minden más színnel kombinálható, így alakul ki pl. a Violet velvet, White violet, …

 

 

Sapphire

Jellemzői

Hát: kékesszürke, háromszínű szőrszálak

Has: fehér

Fülek: kékesszürke

Szemek: sötét

Egyéb: Öröklődése azonos a violet színnél láthatóakkal.

 

 

Kombinált színek a teljesség igénye nélkül...

...hiszen rengeteg színkombináció létezik, főleg, ha nem csak alap színeket adunk össze, mint fehér + bézs = pink white, hanem a szülők összetettebb színűek, vagy netán valamilyen színt hordoznak is.

Az ebony és tan színeknél ráadásul a színek világossága/sötétsége miatt is megsokszorozódik a kölykök várható színe. Például Két light ebony szülőnek nem csak világos (light) ebony kölyke lehet, hanem az ebony színek „összeadódhatnak”, vagy felerősíthetik egymást, így a kölyök lehet medium ebony is.

 

Fehér + bézs = Pink white

 

 

 

 

 

 

 

 

Fehér + velvet = TOV white/White velvet

 

 

 

 

 

 

 

 

Fehér + Violet = White-violet

 

 

 

 

 

 

 

 

Fehér + ebony = White ebony

 

 

 

 

 

 

 

 

Fehér + bézs +  velvet = TOV pink white/Pink white velvet

 

 

 

 

 

 

 

Fehér + ebony + velvet = TOV white ebony/White ebony velvet

 

 

 

 

 

 

 

 

Fehér + ebony + bézs = White tan

 

 

 

 

 

 

 

 

Bézs(hetero) +  velvet = Brown velvet

 

 

 

 

 

 

 

 

Bézs(hetero) + ebony = Tan

 

 

 

 

 

 

 

 

Bézs + Violet = Bézs-violet/Lilac

 

 

 

 

 

 

 

 

Bézs + violet + ebony = Tan violet

 

 

 

 

 

 

 

 

Bézs + ebony + velvet = TOV tan

 

 

 

 

 

 

 

 


A csincsillák színe kb két éves korukig alakul, addig világosodhat és sötétedhet is a bundájuk. Mutatok néhány példát a nálam született kölykökről, akik a tenyészetben maradtak, így felnőttköri fotóm is van róluk.

Casanova csincsillám 1 naposan, 1 hónaposan, 3 hónaposan, 2 évesen (TOV white)

1   

 

Holly, mosaic white csincsilla 1 naposan és felnőtt korában:

 

 

Dakota, aki tan-violet színű 1 hetesen, 3 hónaposan, és kb 6 hónaposan:

  

 


Egy kis segítség a színek kiszámításához, a színkalkulátor:

http://www.silverfallchinchilla.com/genetics/ChinCrossCalculator.aspx

 

 

Kifejezetten csincsilla színekkel és színgenetikával foglalkozó külföldi oldalak, ahol képekkel, leírással megtalálhatók a különböző színmutációk:

http://www.dasfotoalbum.de/farbliste/farben/Chinchillfarben.htm#Start

http://www.sunsetchinchillas.com/Colors.shtml

http://www.chinchillachronicles.com/chinchilla_genetics.html

http://www.chinchillachronicles.com/chinchilla_colour_mutation.html

https://sites.google.com/site/chinchillachateau/chinchillacolors

http://www.chinchillaparkplace.ca/colourchart.php

 

 

 

 

 
Blue Lagoon

 
Linkek
 
Számláló
Indulás: 2009-08-25
 

Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS • Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...