Blue Lagoon Csincsilla és Törpesün Kennel
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Csincsilla betegségek

A csincsillák leggyakrabban előforduló betegségei

 

 

 

Megy a hasa a csincsillának

Több fokozatot különböztetünk meg, van, amikor csak puhább a csini széklete, és ha rálép, akkor maszatolódik. Van, amikor bűzös, nyálkás a széklet, és van, amikor valóban folyékony. Enyhébb esetekben kísérletezhetünk házi praktikákkal, széna-diétával, de ha súlyosabb az eset, vagy több napja fennáll, akkor mindenképp keressünk fel állatorvost. 

Tudni kell, hogy a  csinik gyomra elég érzékeny, a táp váltása, vagy nyers zöldség-gyümölcs evése is hasmenést okozhat náluk. Ha a csininek megy a hasa, akkor vegyünk el előle mindent, csak széna és víz maradjon előtte (esetleg egy kevés friss tenyésztáp). Az ivóvizébe cseppenthetünk 1-2 csepp citromlevet, vagy adhatunk neki probiotikumot is, ez javítja a felborult bélflóra egyensúlyt (pl. Laktiferm), és segíthet a hasmenés megállításában. Ha emellett 2-3 napon belül nem múlik vagy nem javul a csini állapota, mindenképp keressünk fel egy csincsillához értő állatorvost!

Vemhes nőstényeknél különösen figyeljünk oda, a hasmenés az első jele lehet annak, ha a picikkel probléma van, esetleg elpusztultak a mama hasában. Ilyen esetben ne várjunk napokat, azonnal vigyük a csinit állatorvoshoz, és ultrahang vizsgálattal győződjünk meg róla, hogy a picik rendben vannak-e. Ha gond van, akkor császármetszéssel el tudják távolítani a babá(ka)t, és a mamának van esélye a túlélésre. Ellenkező esetben a mama is belepusztul, mert toxémiát (vérmérgezést) kap az elpusztult magzatoktól.

 

A csini nem eszik, kedvetlen, esetleg nyálzik

Az egészséges, megfelelően táplált csini fogai narancssárgák (ld. a képen). Ha a fogak fehérek, az mindenképp vitaminhiányra utal.

A fogak növekedésében is előfordulhat rendellenesség, ilyenkor a csini először csak nem eszik, kedvetlen, később elkezd fogyni, nyálzani, némely esetekben az orra is folyik, szörcsög. Ezek a tünetek általában fogproblémára utalnak. Egy röntgennel megállapítható, hogy mi a probléma, mennyire súlyos, ha valóban a fogakkal van baj, akkor elkerülhetetlen az orvosi beavatkozás. A csini fogát lereszelik vagy lecsípik, de ezzel a probléma nem múlik el, az esetek többségében újra előjön, és további kezeléseket, műtéteket igényel a fogak rendben tartása. Van, amikor havonta, van, amikor csak fél évente vagy évente kell orvoshoz menni vele, ez csinenként változó. Sajnos a fogprobléma örökletes, a fogbeteg állatokat ki kell venni a tenyésztésből, és az utódokat sem szabad tovább tenyészteni! 

 

 fog

 

 

Vakarózás, szőrhullás, bőrgombásodás

Esetenként előfordul, hogy a csincsillán egy kisebb foltban hirtelen (1-2 nap alatt) eltűnik a szőr, alatta a bőr kipirosodik és hámlik is. Először egy pici, kb fél körömnyi területen kezdődik a szőr eltűnése, de ha kezelés nélkül hagyjuk, akkor ez a terület csak nagyobb lesz, illetve probléma még az is, hogy a gomba a többi állatra, illetve az emberre is átterjedhet közvetlen érintkezéssel. Tehát ha ilyen szőrmentes foltot látunk a csinin, akkor kezdjük el a gomba ellenes kezelést minél hamarabb!

A gombás fertőzést leggyakrabban másik állattól kaphatja a csincsilla, általánosan 8-10 napig tünetmentesen hordozza, és utána kezd el ritkulni és kihullani a szőre.

Az érintett területet Canesten oldatta kezeljük napi 2-3 alkalommal, és a csini fürdőhomokjába keverjünk gombaellenes hintőport. Nálunk a Digifungin vált be a legjobban, de jó lehet bármely más gombaellenes hintőpor is. A hintőport a többi állat fürdetőjébe is tehetjük megelőzésképpen. Ha pár nap alatt nem tapasztalunk semmilyen javulást, akkor mindenképp vigyük az állatot állatorvoshoz, aki bőrkaparékból meg tudja állapítani, mivel állunk szemben.

A gombás állatnál a kezelés megkezdése után kb. 2 nappal a szőrhiányos folt növekedése megáll, és a bőrről a hámló darabok lassan eltűnnek. De a kezelést ne hagyjuk még abba, az eset súlyosságától függően 1-2 hétig mindenképp folytatjuk. Később a bőr egyre szebb lesz, visszanyeri rózsaszínű színét. Mielőtt a szőr elkezd visszanőni, a bőr sötét lilás színű lesz (standard vagy egyéb színes állatoknál, kivéve a fehéret), és innen számolva 1-2 napon belül előbújnak az első kis pihék is.

A gombás csini immunrendszerét is „tuningolhatjuk”, így segítve a szervezetet a gyógyulásban. Erre vannak olcsóbb és drágább vitaminkészítmények is, a legjobb a Vetri DMG nevű folyadék, amit szívesen nyalogatnak el az állatok a pipettából, de sajnos elég borsos az ára. Az olcsóbb vitaminok közül nálunk a Gervivet Nager vált be, ezt egy szem nasira cseppentve szívesen eszik a csinik.

 

 

Képekben:

 

 

1.  gomba 

Látható, hogy a csini pofájáról egy nagy körömnyi területen hiányzik a szőr, a bőre pedig pikkelyekben potyog le, mintha korpás lenne. A bajusza nem hullott ki szerencsére :) viszont ahogy vakarózott, a fülét is sikerült befertőznie, így ott is látszik a kezdődő hámlás.

2. 

Pár napos kezelés után látszik, hogy a hámlás enyhült, viszont a szőr nélküli terület még tovább nőtt.

3. 

Kezelés: A gombaellenes folyadékkal vagy kenőccsel nem csak a szőrmentes bőrfelületet kenjük, hanem egy kicsit túlmegyünk rajta, hogy a szőrös részre is kerüljön, ezzel akadályozzuk meg a továbbterjedést. A képen látszik, hogy a bőr helyenként lilás, ahogy a bőr alatt megkelennek az első pihék.

4. 

Itt már egész jól "kiszőrösödött" a pofija, de lesz még ennél szebb is :)

 

 
Blue Lagoon

 
Linkek
 
Számláló
Indulás: 2009-08-25
 

Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS • Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...