Blue Lagoon kisállat hobbitenyészet
Tartalom
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Csincsilla betegségek

A csincsillák leggyakrabban előforduló betegségei

 

 

 

Megy a hasa a csincsillának

Több fokozatot különböztetünk meg, van, amikor csak puhább a csini széklete, és ha rálép, akkor maszatolódik. Van, amikor bűzös, nyálkás a széklet, és van, amikor valóban folyékony. Enyhébb esetekben kísérletezhetünk házi praktikákkal, széna-diétával, de ha súlyosabb az eset, vagy több napja fennáll, akkor mindenképp keressünk fel állatorvost. 

Tudni kell, hogy a  csinik gyomra elég érzékeny, a táp váltása, vagy nyers zöldség-gyümölcs evése is hasmenést okozhat náluk. Ha a csininek megy a hasa, akkor vegyünk el előle mindent, csak széna és víz maradjon előtte (esetleg egy kevés friss tenyésztáp). Az ivóvizébe cseppenthetünk 1-2 csepp citromlevet, vagy adhatunk neki probiotikumot is, ez javítja a felborult bélflóra egyensúlyt (pl. Laktiferm), és segíthet a hasmenés megállításában. Ha emellett 2-3 napon belül nem múlik vagy nem javul a csini állapota, mindenképp keressünk fel egy csincsillához értő állatorvost!

Vemhes nőstényeknél különösen figyeljünk oda, a hasmenés az első jele lehet annak, ha a picikkel probléma van, esetleg elpusztultak a mama hasában. Ilyen esetben ne várjunk napokat, azonnal vigyük a csinit állatorvoshoz, és ultrahang vizsgálattal győződjünk meg róla, hogy a picik rendben vannak-e. Ha gond van, akkor császármetszéssel el tudják távolítani a babá(ka)t, és a mamának van esélye a túlélésre. Ellenkező esetben a mama is belepusztul, mert toxémiát (vérmérgezést) kap az elpusztult magzatoktól.

 

A csini nem eszik, kedvetlen, esetleg nyálzik

Az egészséges, megfelelően táplált csini fogai narancssárgák (ld. a képen). Ha a fogak fehérek, az mindenképp vitaminhiányra utal.

A fogak növekedésében is előfordulhat rendellenesség, ilyenkor a csini először csak nem eszik, kedvetlen, később elkezd fogyni, nyálzani, némely esetekben az orra is folyik, szörcsög. Ezek a tünetek általában fogproblémára utalnak. Egy röntgennel megállapítható, hogy mi a probléma, mennyire súlyos, ha valóban a fogakkal van baj, akkor elkerülhetetlen az orvosi beavatkozás. A csini fogát lereszelik vagy lecsípik, de ezzel a probléma nem múlik el, az esetek többségében újra előjön, és további kezeléseket, műtéteket igényel a fogak rendben tartása. Van, amikor havonta, van, amikor csak fél évente vagy évente kell orvoshoz menni vele, ez csinenként változó. Sajnos a fogprobléma örökletes, a fogbeteg állatokat ki kell venni a tenyésztésből, és az utódokat sem szabad tovább tenyészteni! 

 

 fog

 

 

Vakarózás, szőrhullás, bőrgombásodás

Esetenként előfordul, hogy a csincsillán egy kisebb foltban hirtelen (1-2 nap alatt) eltűnik a szőr, alatta a bőr kipirosodik és hámlik is. Először egy pici, kb fél körömnyi területen kezdődik a szőr eltűnése, de ha kezelés nélkül hagyjuk, akkor ez a terület csak nagyobb lesz, illetve probléma még az is, hogy a gomba a többi állatra, illetve az emberre is átterjedhet közvetlen érintkezéssel. Tehát ha ilyen szőrmentes foltot látunk a csinin, akkor kezdjük el a gomba ellenes kezelést minél hamarabb!

A gombás fertőzést leggyakrabban másik állattól kaphatja a csincsilla, általánosan 8-10 napig tünetmentesen hordozza, és utána kezd el ritkulni és kihullani a szőre.

Az érintett területet Canesten oldatta kezeljük napi 2-3 alkalommal, és a csini fürdőhomokjába keverjünk gombaellenes hintőport. Nálunk a Digifungin vált be a legjobban, de jó lehet bármely más gombaellenes hintőpor is. A hintőport a többi állat fürdetőjébe is tehetjük megelőzésképpen. Ha pár nap alatt nem tapasztalunk semmilyen javulást, akkor mindenképp vigyük az állatot állatorvoshoz, aki bőrkaparékból meg tudja állapítani, mivel állunk szemben.

A gombás állatnál a kezelés megkezdése után kb. 2 nappal a szőrhiányos folt növekedése megáll, és a bőrről a hámló darabok lassan eltűnnek. De a kezelést ne hagyjuk még abba, az eset súlyosságától függően 1-2 hétig mindenképp folytatjuk. Később a bőr egyre szebb lesz, visszanyeri rózsaszínű színét. Mielőtt a szőr elkezd visszanőni, a bőr sötét lilás színű lesz (standard vagy egyéb színes állatoknál, kivéve a fehéret), és innen számolva 1-2 napon belül előbújnak az első kis pihék is.

A gombás csini immunrendszerét is „tuningolhatjuk”, így segítve a szervezetet a gyógyulásban. Erre vannak olcsóbb és drágább vitaminkészítmények is, a legjobb a Vetri DMG nevű folyadék, amit szívesen nyalogatnak el az állatok a pipettából, de sajnos elég borsos az ára. Az olcsóbb vitaminok közül nálunk a Gervivet Nager vált be, ezt egy szem nasira cseppentve szívesen eszik a csinik.

 

 

Képekben:

 

 

1.  gomba 

Látható, hogy a csini pofájáról egy nagy körömnyi területen hiányzik a szőr, a bőre pedig pikkelyekben potyog le, mintha korpás lenne. A bajusza nem hullott ki szerencsére :) viszont ahogy vakarózott, a fülét is sikerült befertőznie, így ott is látszik a kezdődő hámlás.

2. 

Pár napos kezelés után látszik, hogy a hámlás enyhült, viszont a szőr nélküli terület még tovább nőtt.

3. 

Kezelés: A gombaellenes folyadékkal vagy kenőccsel nem csak a szőrmentes bőrfelületet kenjük, hanem egy kicsit túlmegyünk rajta, hogy a szőrös részre is kerüljön, ezzel akadályozzuk meg a továbbterjedést. A képen látszik, hogy a bőr helyenként lilás, ahogy a bőr alatt megkelennek az első pihék.

4. 

Itt már egész jól "kiszőrösödött" a pofija, de lesz még ennél szebb is :)

 

 
Blue Lagoon

 
Linkek
 
Számláló
Indulás: 2009-08-25
 
Tartalom

SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!