Blue Lagoon kisállat hobbitenyészet
Tartalom
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Ismerkedés a törpesünnel

A kezdetek

 

Mivel Brenda az első törpesünöm, akivel még csak ismerkedünk, így én is csak tanulgatom a tartásukat, ezért itt egy elég általános kis leírás fog szerepelni, de ahogy növekszik a tudásom és a tapasztalataim, úgy fog bővülni itt is a tartalom. Több éve kacérkodok a törpesün tartásának a gondolatával, de 2018 elején körvonalazódott, hogy készen állok rá, viszont ha már belefogok, akkor normális helyről, egy egészséges állatkát szeretnék, így megnéztem több tenyészet honlapját, különféle sünis csoportokat, de a nagy része már az első körben lemorzsolódott, hiszem ahol éppen 30 elvihető kölyök van, és havi szinten még ugyanennyi, az nekem inkább nagyüzemi termelés, szaporítás, pénzhajhászás, vagy nevezzük bárminek, de semmiképp nem nevezném minőségi, felelősségteljes tenyésztésnek. Nagyvonalakban 10-12 olyan tenyészetet találtam az országban, ami szimpatikus volt, ebből 3-nál jutottam el oda, hogy írjak is nekik, de mindenhol hosszú várólista, volt ahol 1 év is, így nyitva hagytuk a kérdést. Végülis kikötöttem a Magyat Törpesüntartók és Tenyésztők egyesületénél, az ajánlott tenyésztőknél, és az ő facebook csoportjuknál, ahova be is léptem, gyűjtöttem az infókat, tanácsokat, aztán bő 2 hónapnyi informálódás után szembe jött egy kép, három icipici, kb 2 napos tüskés babáról egy tenyészetben, akik gazdikeresők lesznek. Tudtam, hogy megvan "az igazi", gyorsan írtam is a tenyésztőnek. Mivel ekkorra már az is körvonalazódott, hogy belekóstolnék a süntenyésztés világába, így megírtam neki ezt a szándékomat is, és a kiszemelt kicsi alkalmasnak is bizonyult a tenyésztésre, így le is foglaltuk őt márciusban. És így jutottunk el odáig, hogy Brenda május elején hozzánk költözött! :)

Az első 3 hetünk kicsit rögösre sikerült, mert iszonyatosan megviselte őt a költözés, nem volt hajlandó enni, bélgyulladása lett és legyengült, ennek tetejébe még 2x hibernált is, szóval rögtön mély vízbe kerültünk. A 10 napos antibiotikum kúrán túl vagyunk, még kap probiotikumot, de úgy tűnik, szépen hízásnak indult, és nagyon jó étvággyal eszik.

A későbbiekben szeretnénk majd kiállításokra is elvinni őt, és ha minden téren megfelel majd, akkor a nyár vége felé az első almot is beterveztük. A tenyésztője nagyon kedves és segítőkész, így majd az ő segítségével kezdünk bele a süntenyésztésbe, remélem, hogy sok szép eredménnyel!

 

Az afrikai fehérhasú törpesün

 

Hazánkban az elmúlt 10 évben egyre gyakrabban találkozhatunk házikedvenként tartott törpesünökkel. Az afrikai fehérhasú törpesün közel 100 színváltozatban fordul elő, egyszínű, foltos, és különböző maszkos színváltozatok is léteznek. A fehérhasú sün az emlősök osztályának a sünalakúak rendjébe, ezen belül a sünfélék családjába tartozó faj. Tudományos neve Atelerix albiventris.

Éjszakai állat, elsősorban rovarevő. Tartásukhoz az ideális hőfok 21-24 fok között van. A törpesün rovarevő, testhossza 15-23 centiméter, kifejlett tömege átlagosan 250-550 gramm. Fogságban általában 3-9 évig él.

Megvan a képessége a téli alvásra, a hibernálódásra, de ez végzetes lehet számára, mert nem ébred fel belőle. Főleg a frontváltozásoknál jellemző, hogy a sün hibernálódni akar, ilyenkor többször is nézzünk rájuk! Ha a sün hibernálódni kezd, akkor az érintésre alig reagál, lábai, hasa hidegek, légzése teljesen lelassul. Ilyenkor mihamarabb fel kell őt melegíteni, infralámpával, vagy hajszárítóval alacsony fokozaton, hogy ne égesse. A felébresztett sün lassan, akadozva, dülöngélve jár, ételt és italt nem igazán fogad el. Amint magára hagyjuk, hajlamos újra visszaaludni, ezért a hibernáció után már jobban lévő sünre is érdemes 1-2 óránként ránézni, megébreszteni, ha lassabban lélegzik vagy elkezd hűlni, akkor további melegítés szükséges. Van olyan egyed, aki 1-2 óra alatt jól lesz a hibernáció után, de van, amelyiknek 1-2 nap is szükséges.

A hím és nőstény állatokat külön kell tartani! A törpesünök már 10 hetesen ivarérettek, de csak 5-8 hónapos koruk körül lesznek alkalmasak az utódok felnevelésére. Vemhességi idejük 35 nap, utódjaik száma 1-10 között lehetséges, átlagosan 2-5 db kölyök születik. A kicsiket 6-7 hetesen lehet elválasztani az anyától.

A sünök laktózérzékenyek, így tej, vagy bármilyen tejtermék adása szigorúan tilos, mert hasmenésük lesz tőle. A kedvencként tartott állatok táplálása prémium minőségű felnőtt kutyatáppal történik, ebből tudják a legtöbb tápanyagot hasznosítani. Emellé kell kiegészítésképpen élő eleséget is adni nekik, pl liszkukacot, tücsköt, stb., tojást, halat, vagy csirkehúst is. Sok hobbitartó eteti a sünt alutasakos vagy konzerves macskaeledellel, de ez nem megfelelő eleség a számukra. Friss víz is folyamatosan legyen előttük, nálunk Jana babavizet kapnak, de megfelelő lehet a szénsavmentes ásványvíz is, vagy a tisztított víz is nekik. 

Ha a sün megijed, akkor hirdelen összegömbölyödik, tüskéit minden irányba kimereszti, és ha hozzáérünk, akkor puffogva próbálja megijeszteni az "ellenséget". Ilyenkor beszéljünk hozzá nyugodt hangon, kínáljuk finom jutalomfalattal, és hamar rájön, hogy nem akarjuk bántani. Jutalomfalatként olyat adjunk, ami mentes az ízfokozóktól és az adalékanyagoktól, és laktózmentes. Ha a sünink kézhez szokik, akkor nem fog puffogni vagy fújtatni, hanem érdeklődően jön a kezünk felé, tüskéit lesimítva tartja, és kíváncsian szimatolja a körülötte zajló dolgokat. Szeretnek bevackolni az ember ruhájába, pulcsiujjába, könyökhajlatba, és ott pihengetni akár órákig is, ennek a kis leírásnak az elkészülése közben is Brenda itt szuszog a pulcsimban :)

 
Blue Lagoon

 
Linkek
 
Számláló
Indulás: 2009-08-25
 
Tartalom

Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |